Ieder jaar, begin november begint het te kriebelen, ik hoor de wind al door de bomen waaien…ik zie de maan al door de bomen schijnen. Je voelt ‘m al aankomen, het gaat over Sinterklaas, het moment dat ik Sinterklaas voor het eerst ergens in het echt zie dan krijg ik kippenvel over mijn hele lijf…dit is écht waar! Er straalt een magisch aura van de goedheiligman af. De pieten zijn iets toegankelijker, maar ook deze draag ik een uiterst warm hart toe!

Tarieven ontvangen

Als kind ben ik opgegroeid en opgevoed met een rijke Sinterklaas traditie, wij vierden dit feest met alles erop en eraan, vanaf de intocht in onze stad tot aan de climax…pakjesavond! Nu als 32 jarige vader kan ik wel zeggen dat wij als gezin deze traditie hoe dan ook voort gaan zetten, om onze dochter ook de magie van Sinterklaas te laten ervaren.

Fantasie

Sinterklaas leidt in de fantasie van kinderen een volledig eigen leven, ik kan me nog herinneren dat ik Zwarte Piet letterlijk op het dak heb zien lopen in november, ze waren nog niet eens in het land…maar “het zal wel een luisterpiet geweest zijn“! Ik was er heilig van overtuigd dat Sinterklaas en Zwarte Piet bij ons NIET door de schoorsteen heen pasten, hallo…daar kruip je toch niet doorheen. Bovendien zitten er deurtjes voor onze “open” haard en dat slot zit aan de buitenkant, dus dat krijgen ze nooit open…nee Sinterklaas had vast één of andere goochelpiet of toverpiet die gewoon even het raam weg kon toveren en het hele spul kon zo naar binnen stappen. Eventuele boze inbrekers zouden het wel uit hun hoofd laten om van deze gelegenheid gebruik te maken, want dan zouden ze in de zak mee moeten naar Spanje…dat wil natuurlijk niemand (dacht ik toen).

Ook voor het strooien hadden de Pieten vast een bijzondere gooitechniek, zodat zij als het ware dóór het dubbelglas konden gooien…ik vond dat ook niet gek, het was gewoon zo! Deze magie en deze gedachten wil ik als volwassen man vast blijven houden, dat betekent dat ik ook volle bak met mijn dochter Sinterklaas en Zwarte Piet aan het bedank-roepen ben zodra er een hand pepernoten tegen onze centrale verwarming klettert. De voordeur gaat dan open en we roepen zo hard als we kunnen: “Dank u wel Sinterklaas, dank u wel Zwarte Piet”.

Traditie in ere houden

Hocus Pocus PietenshowNaast het privé vieren van dit heerlijke feest vol marsepein, speculaas en ander dieet-negerend eten, ben ik zeer actief met het helpen van Sinterklaas, ik ben erachter gekomen dat Sinterklaas écht een Hocus Pocus Piet heeft…en die help ik jaarlijks met het geven van voorstellingen voor het jonge publiek. Het overbrengen van de Sinterklaas traditie is het enige goede wat wij als volwassenen kunnen doen om de Sinterklaas traditie in ere te houden…ik doe dat dan ook met heel veel plezier!

De laatste avond van het Sinterklaasfeest ga ik altijd met een dubbel gevoel in: “het was fantastisch, het is nog steeds fantastisch, maar morgen is het voorbij” dat zijn zo’n beetje mijn gedachten. Bij elk iets te sentimenteel gedicht of scherpzinnig gevonden rijmwoord dan voel ik weer die rilling van kippenvel over mijn lijf heen gaan en een traan in mijn ooghoek tintelen.

Volgend jaar maar weer denk ik dan…

Dank u Sinterklaasje!