goochelaar-logo

De beste goochelaar

Delen

spreker illusionist

Beste goochelaar van Nederland

Beste goochelaar van Nederland; Net zoals bij sport-wedstrijden worden er jaarlijks ook wedstrijden gehouden voor goochelaars, hoe dat precies allemaal zit leest u in dit artikel!

Het “Dutch Festival of Magic”, voorheen het “Nationaal Congres van de goochelkunst” genoemd wordt bijna jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Magische Unie (NMU). De afgelopen keren heeft het plaatsgevonden in de Reehorst in Ede, maar eerder gebeurde het al in Hoogeveen, Rotterdam, Utrecht en andere plaatsen.

Zo’n beetje alle goochelaars van Nederland komen af op deze bijzondere bijeenkomst, behalve dat er lezingen, workshops, dealers en ontmoetingen zijn wordt er ook gestreden om de titel “Nederlands Kampioen Goochelen”. Echter is het niet één persoon die zich “beste goochelaar” mag noemen, er zijn een aantal prijswinnaars bij zo’n Nederlands Kampioenschap. Dat komt door de verschillende stromingen binnen de goochelkunst…even de 10 categorieën op een rijtje:

  • Goochelen voor kinderen
  • Illusionisme
  • Micro-magie
  • Mentalisme
  • Carto-magie
  • Algemene goochelkunst
  • Manipulatie
  • Komisch goochelen
  • Parlour Magic
  • Prijs voor uitvinding

Iemand kan dus winnaar worden in één of meerdere van deze categorieën, echter is het ook mogelijk om de zogenaamde Grand Prix te winnen, dat betekent dat een deelnemer de meeste punten heeft van alle deelnemers. De laaste categorie “Prijs voor uitvinding” vind ik zelf wel een bijzondere, een deelnemers die zich inschrijft voor deze categorie laat een uitvinding/ontdekking zien die hij/zij gedaan heeft en presenteert deze aan het publiek vol goochelaars, hier zitten vaak bijzondere ideeën bij, maar het gebeurt ook dat deze prijs niet uitgereikt wordt, omdat er natuurlijk niet jaarlijks een grote nieuwe goochel-uitvinding wordt gedaan.

Degene die uiteindelijk de punten geeft is een vak-jury, hierin zitten goochelaars die al jaren meedraaien in de wereld van de goochelkunst en zij worden geacht op een objectieve manier hun punten te geven voor alle vlakken waarop gejureerd wordt. Er valt natuurlijk altijd te twisten over een manier van jureren, echter de keren dat ik meedeed heb ik me altijd aan één stelregel gehouden…dat was ook vooral om mijzelf te motiveren en relaxed te houden als ik bezig was met de voorbereidingen en natuurlijk ook tijdens de act.

Mijn stelregel is: “de jury heeft ALTIJD gelijk!” niet iedereen zal het hiermee eens zijn misschien, maar het is natuurlijk wel waar het op uitdraait wanneer je meedoet aan een wedstrijd, de uitslag is de uitslag en zodra die gegeven is wordt er niet meer op terug gekomen.

In 2008 won ik zelf in de categorie “Parlour Magie” de eerste prijs, ik deed mee met een voorstelling (die overigens niet langer dan 10 minuten mag duren) waarin ik een franse artiest speelde die aan lager wal was geraakt. Het voelde natuurlijk heel goed om dit te winnen en om mijzelf Beste Goochelaar van Nederland te mogen noemen. De voorbereidingen en de spanning die een zo’n deelname met zich meebrengt is enorm en ik heb nadien ook niet écht meer de drive gehad om deel te nemen aan dergelijke wedstrijden. Daarnaast kreeg ik het erg druk met optredens geven in het land voor het échte publiek (dus niet voor goochelaars) en dat zijn toch de mensen die bepalen of een show leuk is of niet!

Ik sluit overigens niet uit dat ik mezelf weer eens een keer inschrijf voor een bepaalde wedstrijd, het is niet alleen spannend, het is ook ontzettend leuk en leerzaam om voor collega’s op te treden…dus wie weet mag ik mij ooit weer eens een prijs in ontvangst nemen op het Nederlands Kampioenschap Goochelen.

Optredens op zijn naam
0 +
Vakprijzen gewonnen
0
Jaar ervaring
0 +
Verschillende landen
0
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen