Wie de eerste goochelaar is geweest is niet te controleren, echter kunnen we wel spreken over een grondlegger van de moderne vorm van goochelen zoals we die nu kennen. In dit artikel ontdek je wie de goochelaar der goochelaars is, wat hij deed en waarom hij nou juist als grondlegger wordt gezien.
De Fransman Jean Eugène Robert-Houdin (6 december 1805 – 13 juni 1871) wordt wereldwijd onder goochelaars gezien als dé grondlegger van de goochelkunst zoals we die nu kennen. Hij groeide op in het Franse dorpje Blois, zijn moeder stierf toen hij zelf nog een kind was, zijn vader wilde vooral dat Robert advocaat zou worden maar daar had hij totaal geen zin in. Hij wilde doen wat zijn vader deed, echter volgde hij het advies van zijn vader op en werd hij advocaat.
Op het advocatenkantoor waar hij werkte was hij meer bezig met het spelen met technische snufjes dan met zijn werk…daarom stuurde zijn baas hem terug naar zijn vader. Echter was zijn vader reeds gepensioneerd en ging Robert aan de slag in het bedrijf van zijn neef.
Toen Robert een set boeken bestelde over het maken van horloges, bleek er een verkeerde set verzonden te zijn, hij ontving per toeval een set goochelboeken. Omdat hij erg nieuwsgierig was begon hij erin te lezen en het goochelvirus ving hem langzaam maar zeker. Doordat hij dagen en dagen ging oefenen werd hij extreem gefascineerd door het goochelen. Tegelijkertijd was hij teleurgesteld dat de boeken het alleen maar over de geheimen hadden en niet over hoe de trucs moesten worden vertoond.
Robert nam les bij een goochelaar bij hem in de buurt en hij werd beter en beter. Helaas verloor zijn vrouw het leven op 32 jarige leeftijd, zij was erg ziek geweest en had het niet van de ziekte gewonnen. Robert trouwde opnieuw met een tien jaar jongere vrouw, zij nam al snel de taken in het huishouden over… Robert had immers 3 kinderen van zijn overleden vrouw.
Hij keek ongelooflijk graag naar de grote goochelshows in de theaters bij hem in de buurt maar hij vond dat het anders kon en vooral ook anders moest! Hij zette zich er voor in om zelf een theater(tje) te bouwen waar hij wekelijks zijn eigen magic-shows kon presenteren.
Ondanks dat hij in sneltreinvaart beter en beter werd in zijn goochelvaardigheid ging het niet goed met het theater. Hij kreeg de kaartjes voor de shows die hij gaf, maar moeilijk verkocht… het ging niet goed dus hij moest iets verzinnen. Hij verkocht de drie huizen die hij had en toen hij zijn befaamde “second-sight” truc aan het programma toevoegde bleek het een gouden greep! Het publiek stroomde toe en hij werd een lokale beroemdheid.
Goochelaar der goochelaars
In zijn second-sight act kon hij zien wat het publiek vast had terwijl hij geblinddoekt op het podium zat. Deze truc word momenteel nog steeds uitgevoerd door verschillende goochelaars en mentalisten! Ook zijn zweef-act genoot grote bekendheid, hierbij liet hij zijn assistente zweven midden op het podium. Hij opende een klein potje met ether en vertelde dat het zweven mogelijk werd gemaakt door het gebruik van de ether. Nog steeds worden er grote spectaculaire zweef-acts vertoond door illusionisten.
De sinaasappel boom was ook een bijzondere act van Robert Houdin, hierbij leende hij een ring van iemand uit het publiek. Deze ring verdween en hij liet het publiek zien hoe de boom die op het podium stond binnen luttele seconden in bloei kon worden gezet. Hij deed er een schepje bovenop door ook de bloemen te laten openen waar vervolgens sinaasappelen uit tevoorschijn kwamen. Hij liett één van de sinaasappels kiezen waar een zakdoek van één van de toeschouwers uit verscheen. Wanneer er plotseling ook nog twee engeltjes boven de boom komen gevlogen wordt het kunststuk afgemaakt wanneer de twee engeltjes de zakdoek vastpakken om te laten zien wat daar middenin de zakdoek zit…jawel de geleende ring!
Duidelijk is dat Robert-Houdin een technisch vakman was, hier maakte hij ook veelvuldig gebruik van bij het ontwikkelen van zijn trucs en illusies.
Dit alles maakt Jean Eugène Robert-Houdin de grondlegger van de moderne goochelkunst.
Robert’s zoon stierf tijdens de oorlog aan zijn verwondingen, dit raakte Robert zo erg dat zijn eigen gezondheid er ook onder begon te lijden. Hij stierf aan de stress en een longontsteking op 65 jarige leeftijd.
Het huis van Robert-Houdin is ingericht als museum met veel van zijn (inmiddels) beroemde stukken, voor het huis staat een prachtig standbeeld van hem ter nagedachtenis aan één van de belangrijkste goochelaars ooit!