goochelaar-logo

Goochelaar legt uit… wie was Fred Kaps?

Delen

congres spreker inhuren

Soms krijg ik tijdens mijn optredens een compliment waar mijn ego zo’n enorme boost van krijgt. Ik denk dat het een goed idee is om hier eens een artikel aan te wijden. Fred Kaps, wie was het en wat deed hij?

Fred Kaps ofwel Abraham (Bram) Pieter Adrianus Bongers werd geboren op 8-juni-1926 te Rotterdam, hij overleed toen hij 54 jaar was op 23-juli-1980 te Utrecht.

Als kleine jongen leerde hij zijn eerste goocheltrucjes van zijn kapper, hij vond dit zo leuk en het bleef voor hem een hobby… hij gaf optredens als Valdini, later nam hij de naam Mystica aan… totdat hij zijn middelbare school had afgerond, toen moest hij gaan kiezen welke kant hij op wilde.

Hij koos ervoor om van zijn passie zijn beroep te maken, in die tijd moesten mannen in militaire dienst en toen hij daaruit kwam ging hij er volledig voor. Onder de naam Fred Kaps kwam hij in het begin moeilijk aan het werk maar het winnen van de Grand Prix (1950) zorgde voor een enorme verandering.

Internationaal bekroond

Behalve tweevoudig Nederlands Kampioen is Fred Kaps de enige goochelaar die drie keer tot wereldkampioen goochelen werd uitgeroepen door de Fédération Internationale des Sociétés Magiques (FISM). Fred Kaps is een man die nog altijd door veel goochelaars wordt bewonderd.

Hij tradt op in de Amerikaanse televisieshow de “Ed Sullivan Show” waar in diezelfde uitzending, net voor Fred Kaps, de populaire band “The Beatles” optraden. Zo’n beetje de hele Verenigde Staten van Amerika zagen dus Fred Kaps optreden.

Hierdoor raakte Kaps beroemd niet alleen bij het grote publiek maar ook in adellijke kringen werd hij uitgenodigd om op te treden en hij werd gevraagd door Wim Kan om met hem samen te werken.

Waar veel goochelaars hun geheimen in kisten en kasten verbergen was Fred Kaps een man die de vingervlugge trucs tot in de puntjes beheerste. Het was min of meer zijn handelsmerk, daarnaast was Fred Kaps iemand die een truc eerst maandenlang repeteerde voordat deze door hem op het podium werd uitgevoerd.

Maar Fred Kaps trad niet alleen op op het grote toneel, ook in het zogenaamde close-up goochelen blonk hij uit als geen ander. Ook goochelen met kaarten was voor hem een koud kunstje!

Eén van zijn populairste trucs was het zoutvaatje, tijdens deze act heeft hij een zoutvaatje vast waar een schijnbaar onuitputtelijke bron van zout in zit! Als het orkest stopt met spelen is het vaatje nog lang niet leeg en Kaps gebaart dan ook om door te spelen. Dit gaat een behoorlijke tijd zo door totdat het zout stopt met stromen en het zoutvaatje verdwijnt in het niets!

Deze act wordt door veel goochelaars nagedaan maar niemand, echt niemand evenaart de stijl en de klasse die Fred Kaps aan deze act gaf!

Omdat Fred Kaps zoveel betekend heeft voor de goochelwereld ligt er, ter nagedachtenis aan deze bijzondere man, een plaquette voor het huis waar hij woonde in Utrecht. Op deze plaquette staan de woorden “Hij verhief goochelen tot KUNST”.

Als dan tijdens één van mijn optredens iemand zegt “goh, het is net Fred Kaps” dan bedenk ik me altijd “een groter compliment kan ik niet krijgen”!

0 +
Optredens op zijn naam
0
Vakprijzen gewonnen
0 +
Jaar ervaring
0
Verschillende landen
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen