Het werk van goochelaars bestaat voor het grootste gedeelte uit geheimen, dingen die wij niet aan het grote publiek mogen vertellen. Terwijl ik vaak de vraag krijg om eens een truc te onthullen, daarom lijkt het mij aardig om in dit artikel 5 dingen te bespreken die goochelaars normaal gesproken nooit zullen vertellen.
Voorbereiding van goochelaars
Veel trucs vergen een bepaalde voorbereiding, maar het moet natuurlijk lijken alsof een truc gewoon altijd en overal kan worden uitgevoerd. Wanneer een goochelaar een truc vertoond dan zal dat vrijwel altijd maar 1 keer gebeuren aan hetzelfde publiek, daarna moet er meestal weer één en ander worden ge-reset.
Professionele goochelaars zijn erg handig in dat resetten en maken er een kunst van om het zo snel en onzichtbaar mogelijk uit te voeren, bijvoorbeeld tijdens het lopen naar de volgende tafel met nieuw publiek.
Dat resetten is eigenlijk al een truc op zich 😉
Goochelaars repeteren
Voordat een goochelaar een truc vertoond oefent hij deze truc tot in den treuren, alle bewegingen, de presentatie en natuurlijk de afleiding moeten vloeiend worden beheerst om een truc goed te kunnen laten zien! Het laatste wat hij wil is natuurlijk dat een truc de mist in gaat omdat hij niet goed gerepeteerd heeft.
Vaak kost het instuderen behoorlijk wat tijd, een goochelaar zorgt altijd dat hij goed voorbereid is wanneer bijvoorbeeld op een bedrijfsfeest wordt uitgenodigd om op te treden.
Herhaling door goochelaars
Er is een verschil in wat een professionele goochelaar doet en wat een amateur goochelaar doet, een amateur doet vaak verschillende trucs voor hetzelfde publiek (vrienden, familie, collega’s) terwijl een professionele goochelaar juist vaak dezelfde trucs doet voor een ander publiek. Dat betekent dus dat een professional regelmatig zijn trucs herhaalt, daardoor worden deze routines dus ook vloeiend, scherp en leuk om naar te kijken. De kracht zit ‘m voor een goochelaar dus in de herhaling!
Truc mislukt
Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat er een gedeelte van een truc niet helmaal goed gaat, of dat misschien zelfs wel de hele truc mislukt. Wanneer dit gebeurt zullen de meeste goochelaars hier goed mee om weten te gaan, het publiek zal vaak niet eens merken dat het verkeerd ging. Dat komt natuurlijk ook weer door de ervaring die hij met deze truc heeft…en omdat jij niet weet hoe een truc afloopt kan de goochelaar het altijd in zijn voordeel ombuigen.
Goochelaars verrassen
Alles draait bij een goochelaar om het verrassingselement, dat betekent dat het einde van een truc zo lang mogelijk onontdekt moet blijven. Het is jammer als het publiek de climax al doorheeft, het kan wel leuk zijn om het publiek af en toe zelf tot een ontdekking te laten komen.
Ik vertoon zelf een truc waarbij een kaart in een portemonnee tevoorschijn komt, zodra het publiek deze kaart opgevouwen achter het “raampje” ziet zitten dan is het 1 + 1 = 2 en beginnen er al heftige reacties te komen van de gasten. Dat is de verrassing die dus door het publiek zelf wordt ingevuld…prachtig is dat!