goochelaar-logo

Goochelaars in pretparken

Delen

spreker illusionist

Wanneer we naar een pretpark gaan weten we meestal wel wat we kunnen verwachten, snelle achtbanen, spookhuizen, waterbanen en 3d spektakels. Echter gebeurt het ook regelmatig dat pretparken een goochelshow inzetten als publiekstrekker. Hoe komt het nou dat zoveel pretparken stuk-voor-stuk gebruik maken van goochelaars? Niet alleen met shows in het theater van het park maar ook als consultant in thema attracties.

Vermaaktuinen

Vroeger waren pretparken / attractieparken niet zoals nu, ze stonden bekend als “vermaaktuinen”. In de middeleeuwen waren er in Europa veel van dit soort “tuinen”, hier werden voorstellingen gegeven met dans, lichtshows, spellen en andersoortige optredens. Toen omstreeks 1700 de om politieke redenen veel parken genoodzaakt waren om hun deuren te sluiten, was het park “Bakken” in de buurt van Kopenhagen één van de weinigen die dit overleefde. Bakken is de oudste “vermaaktuin” van de hele wereld.

Eind 19e eeuw kwamen er meer en meer parken bij en vanaf 1893 werd het meer en meer geliefd bij het grote publiek. De pretparken zoals we ze nu kennen zijn natuurlijk voorzien van allerlei bijzondere attracties maar toch is het show-element niet volledig verdwenen.

Ook in Nederland: shows in pretpark

De grotere parken van NL hebben allemaal al wel eens een reeks shows van een goochelaar of illusionist ingepland gehad. De Efteling, Duinrell, Walibi Holland, Toverland, Slagharen, het is een slimme manier om publiek naar het park te krijgen, vaak zie je namelijk dat het om goochelaars of illusionisten gaat die nationaal bekend zijn.

De beleving in een pretpark geeft veel volwassen mensen het gevoel weer terug kind te zijn, dat is precies wat een goochelaar of illusionist je ook kan laten ervaren. Het is één van de redenen dat goochelshows vaak geboekt worden door pretparken, het levert vermaak voor jong & oud! Daarnaast is het een goede toevoeging, in de vorm van live entertainment, op het bestaande aanbod van de parken.

Hans Klok en Christian Farla zijn in Nederland de bekendste illusionisten, Farla staat momenteel in het Duitse Phantasialand waar hij inmiddels ruim 2500 voorstellingen heeft gegeven.

Toekomst

Naar verwachting zal het aantal magic-shows en ander live entertainment alleen maar toenemen binnen de amusementsparken branche. Bezoekers komen voor een totaal beleving en daar past een goochelaar of illusie-act perfect bij. Daar staat tegenover dat van de betreffende artiest meer en meer thematisch werk zal worden gevraagd, een normale standaard show volstaat niet…het moet perfect in het plaatje passen.

De bezoekers moeten terug willen komen voor de show, als dat gebeurt en blijft gebeuren is het nog lang niet klaar met de magicshows in pretparken.

Erbij zijn?

Vaak staat op de website van het betreffende pretpark een overzicht van de verschillende shows die vertoond gaan worden, dus zoek van tevoren goed uit waar en wanneer er een voorstelling zal plaatsvinden.

0 +
Optredens op zijn naam
0
Vakprijzen gewonnen
0 +
Jaar ervaring
0
Verschillende landen
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen