goochelaar-logo

Ik zie ik zie wat jij niet ziet…een speedlesje gezichtsbedrog

Delen

marc woods

Gezichtsbedrog of optisch bedrog…goochelaars gebruiken het aldoor! Veel mensen dromen ervan eens op televisie te komen. Ik geeft direct toe, ik ben ook zo iemand. Ik was dan ook maar wat blij toen ik werd gevraagd om mee te werken aan het BNN Vara programma genaamd ‘Proefkonijnen’.

Gezichtsbedrog

Voor degenen die dit programma niet kennen, dit is een populairwetenschappelijk programma waarin de presentatoren het antwoord proberen te vinden op niet alledaagse vragen. Er zijn een tweetal vaste gasten die het antwoord op de vraag verklaren en dit alles gepresenteerd door Geraldine Kemper en Jan Versteeg. Die twee, die ken je vast en zeker!
Je vraagt je natuurlijk af voor welke vraag ik ten tonele mocht verschijnen. Deze vraag luidde: “kun je je ogen voor de gek houden?” Nou, dat is voor mij als illusionist natuurlijk een koud kunstje, want gezichtsbedrog gebruik ik aldoor in mijn werk.

Ik heb Geraldine van dichtbij twee trucs laten zien. Eentje met een Rubiks kubus en eentje met een kaart uit een kaartspel. Ze kon niet begrijpen wat er zich pal onder haar ogen afspeelde. En haar reactie? Die kan ik toch echt niet anders omschrijven als hilarisch. Vol overgave en enthousiasme riep ze: “oh, ik vind dit toch zo leuk”. Geweldig!

gezichtsbedrog

Hoe werkt gezichtsbedrog?

Volgens vast gast, de Belg Lieven Schreire, werkt gezichtsbedrog als volgt:

  • mijn vingervlugheid
  • de manier waarop ik het publiek en Geraldine afleidde van wat ze zouden moeten zien,
  • door iets, bijvoorbeeld een bepaalde beweging van de hand, te suggereren, terwijl mijn hand of het object in mijn hand juist een tegengestelde beweging maakte.

Tsja, mijn beste Lieven, een illusionist geeft natuurlijk nooit zijn geheimen prijs en daarom laat ik je wat dit alles betreft gewoon in het ongewisse. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik echt genoten heb van mijn deelname aan Proefkonijnen. Optreden in een studio met een live publiek voor draaiende camera’s is tenslotte niet iets wat ik elke dag doe. Bovendien was het een mooie gelegenheid het vak van illusionisme weer eens onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

Gelukkig heb ik geen last van sterallures, want hoewel optreden op televisie echt heel leuk was, treed ik met net zo veel plezier weer op tijdens evenementen, jubilea, bedrijfsfeesten, beurzen en wat al niet meer op mijn pad komt!

0 +
Optredens op zijn naam
0
Vakprijzen gewonnen
0 +
Jaar ervaring
0
Verschillende landen
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen