goochelaar-logo

Nederland Goochelland – De goochelaars geschiedenis van NL

Delen

goochelaar op bedrijfsfeest

Nederland kent een rijke geschiedenis als het gaat om goochelaars en goochelen! De bekende Fred Kaps werd maar liefst 3 keer wereldkampioen (1950, 1955, 1961), Richard Ross deed dit kunstje 2 keer (1970 & 1973)! Tonny van Dommelen(1958), Ger Copper(1979) en Harry Thierry (1967) wonnen alledrie eenmaal de wereldtitel!

“Waar een klein land groot in kan zijn” hoor je wel eens zeggen als het gaat om sportprestaties, maar als het gaat om de kunst van het onverklaarbare…de goochelkunst…dan gaat dit gezegde zeker op! De afgelopen jaren zijn er ook Nederlandse goochelaars die de eerste prijs hebben gewonnen, en stonden we regelmatig in de top 3 van het wereldpodium!

Hoe komt het toch dat Nederland zo’n rijke goochelgeschiedenis kent?

Momenteel hebben we als beste ambassadeurs natuurlijk Hans Klok, Rob & Emiel en ook Victor (Mindf*ck) Mids! Zij zorgen ervoor dat goochelen het stoffige imago kwijtraakt. Er heerst in Nederland nogal een vooroordeel over goochelaars, het zou ouderwets, voor kinderen en saai zijn…natuurlijk kan iemand er niet zoveel mee hebben, maar saai  of ouderwets is het zeker niet.

Het mooie aan de goochelkunst is in mijn ogen dat het, ondanks de moderne technologieën van tegenwoordig, zich nog steeds kan manifesteren als een vorm van entertainment! Zeker als het gaat om tafelgoochelaars, die vertonen trucs met eenvoudige geleende voorwerpen en laten iets zien wat absoluut niet kan! Daar kan een iPhone of iPad niet tegenop volgens mij!

Het Nederlandse publiek smult van magic-acts, maar is ook érg kritisch…is het niks dan laat men dit ook zeker blijken!

Misschien is dat wel het geheim achter de Nederlandse goochelsuccessen op het wereldtoneel!

Eigen wedstrijdervaring

Raar om over mezelf te gaan praten in dit artikel, maar ook ik heb mee gedaan aan verschillende nationale en internationale wedstrijden. Dit nooit zonder resultaat, het leverde mij in 2008 de titel “Beste goochelaar van Nederland” op in de categorie Parlour-magic en in 2022 werd ik bekroond tot “Beste mentalist van Nederland”!

Ik moet zeggen, voor een publiek vol goochelaars staan is niet makkelijk, maar het is ontzettend leerzaam en leuk om te doen! Vooral als het dan ook nog erkenning oplevert binnen de wereld van de goochelaars.

Of ik ooit op het wereldtoneel zal staan weet ik niet, voorlopig richt ik mij vooral op de optredens en daar heb ik nog altijd enorm veel plezier in!

0 +
Optredens op zijn naam
0
Vakprijzen gewonnen
0 +
Jaar ervaring
0
Verschillende landen
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor