goochelaar-logo

Goochelaar legt uit: wat is stage magic?

Delen

goochelaar marc woods inhuren

Stage magic

Stage magic is een zeer breed begrip binnen de goochelkunst verschillende sub-genres vallen hieronder, dus houd rekening met enige overlap…hoe dan ook. Vandaag aan de beurt…Stage magic.

Genres

In dit artikel leg ik u uit wat men onder Stage Magic verstaat. Het gaat hier niet om een goochelaar die stage loopt maar vertaald betekend het Podium Goochelen.

In feite is illusionisme dus ook Stage Magic echter is er het een sub-genre van het geheel.

Wanneer een goochelaar op het podium een voorstelling brengt, zonder gebruik te maken van de traditionele illusie kisten, kasten, zwevende dames e.d. dan noemen we dit stage magic. Een goed voorbeeld hiervan is één van Nederlands bekendste goochelaar uit de geschiedenis…Fred Kaps. In de jaren 50 en 60 verwonderde hij niet alleen het Nederlandse publiek maar Fred Kaps trad wereldwijd op met onder andere zijn befaamde truc met het zoutvaatje.

Een oneindige stroom zout kwam uit zijn lege vuist…het orkest was op een zeker moment klaar met hun muziek maar het zout bleef stromen en stromen! De truc op zich is al vaker vertoond maar de manier waarop Kaps dit deed was van zo’n hoog niveau dat dit tot op de dag van vandaag nog altijd niet is evenaart!

Kwetsbaar

Met kisten, kasten en andere illusie apparatuur staat een podium goed gevuld, echter is de vorm die een Stage magician gebruikt zo minimaal dat hij van zichzelf al een groot charisma moet bezitten om het publiek te kunnen boeien. Het is dus één van de meest kwetsbare vormen van goochelen…tegelijkertijd ook één van de leukste. Het gaat hierbij namelijk vaak niet om de truc maar om het verhaal wat je als artiest wil vertellen.

Een goed voorbeeld hiervan is Harry Blackstone die met slechts een gloeilamp een vol theater in vervoering bracht. Hij liet deze lamp brandend over het podium heen zweven, daarna ging de gloeilamp zwevend over het publiek heen, zijn legendarische woorden waren “Look but don’t touch”.

Hij sloot deze demonstratie af met een hoepeltje wat om de gloeilamp werd gehaald. Tot op de dag van vandaag is dit een goed bewaard geheim. Er is echter één goochelaar/illusionist die toestemming heeft gekregen van de weduwe van de zoon van Harry Blackstone sr. (volgt u ‘m nog?) om deze truc uit te voeren en dat is Hans Klok.

Als goochelaar ben ik stiekem best wel een beetje trots dat een Nederlander als enige ter wereld deze truc demonstreert!

Eigenlijk zou je dit live gezien moeten hebben om een goed idee te krijgen wat dit met een publiek doet maar omdat u nu toch achter een computerscherm zit plaats ik een video van één van de mooiste trucs die ooit op het podium is uitgevoerd.

Optredens op zijn naam
0 +
Vakprijzen gewonnen
0
Jaar ervaring
0 +
Verschillende landen
0
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen