goochelaar-logo

Pas op…valsspeler actief!

Delen

goochelaar balletje balletje

De meeste goochelaars werken met kaarten, het is eenvoudig aan te schaffen, je kunt het altijd bij je dragen en er is ongelooflijk veel over gepubliceerd om te leren goochelen met kaarten. Daarnaast kent zo’n beetje iedereen wel het kaartspel, veel mensen spelen ook spelletjes met kaarten en daar gaat dit artikel over. Eigenlijk niet eens zozeer over het spelletje zelf maar over de valsspeler erachter!

Er is in Nederland een handvol goochelaars en iedereen heeft wel zo’n beetje een eigen specialisme, in dit artikel stel ik vijf vragen aan de beste valsspeler van Nederland. Hij licht zijn medespelers op een vriendelijke manier op en hij weet als geen ander hoe het mogelijk is om vals te spelen met kaarten. Waar je als goochelaar nog wel eens een idee hebt wat het geheim achter de truc van andere goochelaars is, heb ik bij deze man 9 van de 10 keer geen idee hoe hij het voor elkaar heeft gekregen.

We hebben het hier over “the one-and-only” Peter Woerde, hij staat bekend als dé valsspeler.

Peter was jouw interesse voor het valsspelen direct terug te vinden toen je begon met goochelen, of heeft dat even geduurd?

Ik heb kaartspelletjes altijd al leuk gevonden en kaarttrucs waren ook het meest toegankelijk om als eerste te leren, dus trucjes om mee vals te spelen kwamen inderdaad al snel voor in mijn repertoire.

De meeste goochelaars hebben een soort van voorbeeld, of iemand waar ze tegenop kijken…bestaat dat ook in de valsspelers scene?

De persoon waar iedereen in dat wereldje tegen op kijkt denk ik is Steve Forte. Hij heeft jarenlang als casino consultant gewerkt en heeft ongetwijfeld ook aan de andere kant van de tafel gezeten. Hij weet niet alleen alles van valsspelen, hij kan de meeste technieken ook nog eens perfect uitvoeren. Ik heb hem beide keren dat ik in Las Vegas was mogen ontmoeten. Afgelopen november heb ik een aantal uren met hem doorgebracht en tien jaar geleden ben ik zelfs een hele middag bij hem thuis geweest, waar hij toen nog een hele verzameling had met allerlei materiaal om mee vals te spelen, van valse dobbelstenen tot apparaten om kaarten in je mouw te verstoppen.

Is er in Nederland überhaupt een valsspelers scene?

Het is niet zo dat er congressen voor valsspelers zijn. Het is sowieso een nog geheimzinniger wereldje dan de goochelwereld, je moet mensen echt kennen voor ze iets over het echte werk loslaten. Omdat ik een entertainer ben en geen echte valsspeler zal ik ook zeker niet alle geheimen te horen krijgen, zelfs al ken ik iemand persoonlijk.

Een vraag die je waarschijnlijk vaker krijgt als valsspeler, heb je ooit in het écht vals gespeeld…met andere woorden, heb je ooit mensen opgelicht…voor geld?

Daar kan ik natuurlijk niets over zeggen.

Wat ik wel kan zeggen is dat ik ooit een keer ben ingehuurd om vals te spelen tijdens een benefietfeest. Mensen konden hier fiches kopen voor € 5,- per stuk en die konden ze vervolgens bij mij inzetten bij ‘balletje balletje’. Er waren enkele mooie prijzen te winnen, de hoofdprijs was een fiets van rond de € 1000,-. Ik moest dus af en toe mensen laten winnen, maar ik kon dus precies bepalen wie er won. Je begrijpt dat de meeste prijzen naar leuke dames gingen.

Hoe sta jij, als valsspeler, tegenover het uitleggen van trucs/technieken op YouTube & televisie?

Aan de ene kant denk ik dat het uitleggen van trucs op televisie niet echt nodig is of toegevoegde waarde heeft. De goochelprogramma’s waar het meest over gesproken wordt, zijn de programma’s waar de kijkers echt verbaasd worden. Het programma De Magische Winkel, waar ik zelf aan heb meegewerkt, was daarom denk ik nog beter geweest als er enkele trucs niet werden uitgelegd.

Tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat de invloed die het uitleggen heeft op optredens van een goochelaar veel kleiner is dan veel mensen denken. Daarom heb ik in dat programma juist trucs uitgelegd die ik zelf ook echt gebruik tijdens optredens. Ik weet zeker dat ik zelfs mensen die het programma hebben gezien nog steeds kan verbazen met datzelfde trucje.

Wilt u meer weten over Peter Woerde, kijk dan op www.devalsspeler.nl

Optredens op zijn naam
0 +
Vakprijzen gewonnen
0
Jaar ervaring
0 +
Verschillende landen
0
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen