goochelaar-logo

Wat is een illusionist / illusionisme?

Delen

spreker illusionist

Verdwijningen, verschijningen op zeer grote schaal, één van de meest spectaculaire vormen van de goochelkunst. In dit artikel ga ik in op zo’n beetje de meest omvangrijke stroming, het illusionisme. Denk hierbij aan dames in kisten en kasten die verdwijnen, verschijnen…noem maar op. Dus geen kaarten of kleine voorwerpen maar grote voorstellingen in theaters.

Binnen het illusionisme komt alles zo’n beetje neer op zeven soorten illusies.

Producties

Denk aan de dames die achter elkaar tevoorschijn komen, schijnbaar uit het niets. Maar ook het tevoorschijn halen van een groot dier of misschien iets kleiner in de vorm van munten uit de lucht.

Soms worden er door grote illusionisten zaken als auto’s, motoren of zelfs een helikopter op het toneel tevoorschijn gehaald.

Verdwijningen

illusionistZonde misschien maar wanneer er een dame op een stoeltje zit, doekje erover en ze is verdwenen. Ongelooflijk maar waar…soms komen ze weer terug op een plek die je niet had verwacht…

Ook grotere objecten, zoals het vrijheidsbeeld, de Taj Mahal en de Tower bridge zijn al eens in het niets verdwenen, uiteraard een illusie want deze enorme bouwwerken zijn nog altijd te vinden op hun oorspronkelijke plek.

Transformaties

Oftewel veranderingen, bijvoorbeeld, een motor die met een doek wordt bedekt en vervolgens veranderd in een auto. Of een dame die in een kooi gaat veranderd in een tijger.

Restoraties

Iets wordt kapot gemaakt en vervolgens weer op magische wijze hersteld. Een touw doorknippen en weer herstellen is hier een goed voorbeeld van!

Teleportaties

Iemand verdwijnt op één plek om uiteindelijk op een andere plek weer tevoorschijn te komen.

Levitaties

illusionisme

Vliegen, zweven oftewel leviteren. Dit kan op zoveel verschillende manieren, David Copperfield liet met zijn flying illusion één van de mooiste varianten zien…hij vloog zelfs door hoepels heen en in een glazen kist.

Penetraties

Iets doorboren, een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de act met een groot zwaard wat rechtop wordt gezet, de illusionist wordt vervolgens op de punt van het zwaard gelegd en balanceert op de punt van het zwaard. Uiteindelijk zakt hij onverwacht omlaag en doorboort het zwaard dus de illusionist. Geen punt hoor want hij komt er altijd weer ongeschonden uit 😉

De meest bekende illusionist van Nederland is natuurlijk Hans Klok maar ook Christian Farla is een zeer bedreven illusionist die regelmatig in Nederland en het buitenland optreedt.

Een illusionist is dus een artiest die voor het grotere werk gaat, enorme acts op het toneel waarbij hij gebruik maakt van kisten, kasten, tafels en andere hulpmiddelen om zijn acts uit te voeren.

Genres

Optredens op zijn naam
0 +
Vakprijzen gewonnen
0
Jaar ervaring
0 +
Verschillende landen
0
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen