goochelaar-logo

Wat is een mentalist / mentalisme?

Delen

congres spreker inhuren

In de loop der jaren zijn er binnen de goochelkunst verschillende stromingen en genres ontstaan. In deze reeks artikelen ontdekt u welke stromingen er zijn en wat deze inhouden. Een goochelaar is een goochelaar zou je zeggen, echter niets is minder waar. Vergelijk het met een een atleet, elke atleet heeft zijn eigen specialisme…even voor de duidelijkheid, hiermee zeg ik niet dat ik een atleet ben 🙂

Genres

In dit artikel gaan we verder in op de stroming die mentalisme of mentale magie heet. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de illusie van het gedachten lezen, beïnvloeden of voorspellen. Het mooie van deze stroming is dat het publiek nog wel eens kan denken dat het écht is wat er gebeurt, dat de artiest een zesde zintuig heeft (ontwikkeld) waarbij het mogelijk is om te spelen met iemands gedachten.

Vaak worden hier eenvoudige goocheltechnieken voor gebruikt echter is het effect zo sterk dat dit in de tijd van moderne technieken nog altijd één van de meest shockerende soorten van magic is!
De roots van de moderne mentalist zijn terug te herleiden naar de 19e eeuwse goochelkunst, mentalisten bedienen zich vaak van technieken als: hypnose, psychologie, communicatie, suggestie, geheugentechnieken e.d.

Een goed voorbeeld van een mentalisme act is de demonstratie waarbij “het medium” geblindoekt tot in detail kan vertellen welke voorwerpen er door het publiek omhoog worden gehouden. Dit is in de loop der jaren een zeer populaire vorm geworden dat je deze act steeds vaker door mentalisten opgevoerd ziet worden.

Het Nederlands duo Rob & Emiel is groot geworden met een dergelijk act en werden hiermee zelfs bekroond tot de beste mentalisten ter wereld! Waar een klein land groot in kan zijn is een gevleugelde uitspraak die ook hier zondermeer opgaat.

Maar ook de bekende mentalist Uri Geller heeft hoogtij dagen gevierd met de illusie van het buigen van bestek, het heeft hem zelfs een zeer beroemd en rijk persoon gemaakt.

Tegengeluid en 1 miljoen dollar

Dat mentalisme een populaire vorm van entertainment is wil niet zeggen dat er geen tegengeluid is, er zijn in de loop der jaren verschillende mensen geweest die mentalisten zoals Uri Geller hebben proberen te ontmaskeren. Deze heksenjagers zijn er niet eens op uit om roem en rijkdom te vergaren maar om het grote publiek duidelijk te maken dat hetgeen wat Geller en consorten doen niet echt is!

James Randi een Amerikaanse goochelaar en scepticus heeft er zijn levensmissie van gemaakt en looft 1 miljoen dollar uit aan diegene die kan bewijzen dat hij/zij écht over een zesde zintuig beschikt.

In 1996 richtte hij de James Randi Educational Foundation op en dat geldbedrag heeft hij letterlijk in een koffer klaarliggen voor degene die het wel lukt om zijn test met succes te doorlopen. Zijn organisatie onderzoekt paranormale claims en tracht deze claims wetenschappelijk te onderzoeken.

Echter heeft tot op heden nog niemand deze test doorstaan!

0 +
Optredens op zijn naam
0
Vakprijzen gewonnen
0 +
Jaar ervaring
0
Verschillende landen
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen