goochelaar-logo

Wat is gezichtsbedrog?

Delen

professionele goochelaar
Het is één van de elementen die een goochelaar moet beheersen om zijn trucs succesvol aan het publiek te laten zien. Zien we iets wat niet kan…dan wordt er al snel het label gezichtsbedrog op geplakt. Maar wat is gezichtsbedrog nou eigenlijk?

Optisch bedrog…oftewel gezichtsbedrog

Als we de Van Dale erop naslaan…lezen we:

ge·zichts·be·drog (het; o)

1 Het verkeerd zien van iets

Daar zeg je eigenlijk al iets, je ziet iets…maar je ziet het blijkbaar verkeerd.

Iets wat onze ogen waarnemen, wordt doorgegeven aan onze hersenen, onze hersenen interpreteren de beelden maar op een andere manier dan dat we het zien.

Voorbeeldje denk ik:

illusieVierkantje A & B lijken een andere kleur te hebben terwijl dit in werkelijkheid niet zo is!

Leg je vingers maar eens op de groene cilinder en bedek de andere vierkantjes eens…je zult zien dat beide blokjes (A & B) dezelfde kleur hebben.

Dit komt door de schaduw die de groene cilinder op het bord werpt…al weet je het…het blijft een andere kleur. Omdat onze hersenen het geheel anders interpreteren dan onze ogen.

Je zou dus kunnen zeggen dat je kijkt met je hersenen…we willen altijd weten hoe iets werkt of waarom het werkt, dat zit in onze natuur. Mensen zijn van nature ontzettend nieuwsgierig dus alles wat we zien willen we beredeneren.

Over het algemeen zijn er twee soorten gezichtsbedrog:

Fysiologische illusies
Deze worden veroorzaak door de “tekortkomingen” van het menselijk oog. Bijvoorbeeld wanneer je naar een groot reclamebord kijkt, zie je prachtige kleurvlakken, ga je van dichtbij kijken dan zie je dat deze afbeelding opgebouwd is uit allemaal kleine stippels.

Psychologische illusies
Hierbij zijn het de hersenen die de signalen verkeerd interpreteren. Een figuur wat eigenlijk niet kan, of wanneer je in de wolken een gezicht ziet.

Wanneer we iets zien is dat een combinatie van verschillende onderdelen, in elk van die onderdelen kun je iets “mis” zien. Dingen die we mogelijk verkeerd interpreteren zijn bijvoorbeeld: kleur, afstand, helderheid, dimensies, verplaatsing, aard.

Kunst…dat is het!

Bij de meeste illusies zie je iets verkeerd maar weet je daarnaast direct wat het probleem is. Wat je ziet is iets anders dan wat je weet. Echter bij een goochelaar worden we helemaal voor de gek gehouden en zien we de illusionaire werkelijkheid voor waar aan…mooi toch!?

escherEr zijn verschillende kunstenaars geweest die ons afbeeldingen lieten zien die onmogelijk lijken te zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel M.C.Escher.

Omdat gezichtsbedrog relatief eenvoudig is weer te geven in afbeeldingen en prenten zijn er verschillende musea die hier complete exposities aan wijden.

Het Illuseum in Gent heeft zich in deze kunstvorm gespecialiseerd!

Wanneer een goochelaar de wetten van het gezichtsbedrog gebruikt voor zijn illusies vormt zich om de andere technieken: communicatie, psychologie, vingervlugheid en afleiding een extra laag die uiteindelijk ervoor zorgt dat een illusie compleet is!

Meer over de andere technieken in volgende artikelen!

Uw gasten LIVE gezichtsbedrog mee laten maken? Dat kan…boek een goochelaar!

Optredens op zijn naam
0 +
Vakprijzen gewonnen
0
Jaar ervaring
0 +
Verschillende landen
0
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen