goochelaar-logo

Wat is goochelen?

Delen

goochelaar marc woods inhuren

Zo nu en dan krijg ik als goochelaar de vraag wat goochelen nou eigenlijk is. Er zijn zelfs mensen die denken dat het met geesten of andere occulte dingen te maken heeft…gelukkig is het antwoord in mijn geval dan snel gegeven…NEE verre van dat!

Of geesten e.d. bestaan wil ik in dit artikel absoluut niet ter discussie stellen, maar ik wil u wel vertellen dat goochelen daar niets mee te maken heeft. Maar wat is goochelen dan wel? Dit is wat de Van Dale erover zegt:

goo·che·len (goochelde, heeft gegoocheld)

1 Kunsten vertonen die gebaseerd zijn op gezichtsbedrog
2 Op handige manier omspringen: goochelen met cijfers

Als je het mij vraagt is dat wel erg kort door de bocht…er schuilt meer achter de goochelkunst dan alleen gezichtsbedrog. Er komen een aantal technieken om de hoek kijken, waaronder:

Vingervlugheid
– Afleiding
Gezichtsbedrog (jawel)
Psychologie
– Communicatie

Dit zijn wat mij betreft de vijf belangrijkste elementen die een goede goochelaar in zijn acts gebruikt…valt één van deze lagen weg, dan kan het dus zijn dat een goochel-act minder goed wordt ervaren. Het kan zijn dat het publiek dan doorheeft hoe iets werkt, niet dat dat zo erg is maar wel jammer dat een act dan niet volledig uit de verf komt.

Dus geen rare dingen als geesten en dergelijk maar gewoon jarenlang oefenen op de vijf bovenste zaken. Zo’n beetje de belangrijkste is denk ik het laatst genoemde aspect…communicatie, dat betekend dus ook wanneer er geen enkele communicatie mogelijk is er ook weinig gegoocheld kan worden.

Ook non-verbale communicatie tel ik hierin mee, er zijn namelijk genoeg acts waarbij er niet gesproken wordt. Toch wordt er gecommuniceerd, stel je de volgende situatie eens voor…u bent op een feest, er staat een DJ behoorlijk hard muziek te draaien en eigenlijk wilt u gewoon lekker even wat kletsen. Dat gaat natuurlijk niet lukken zolang er zo hard muziek wordt gedraaid.

Een goochelaar wil ook iets vertellen, wanneer er vervolgens behoorlijk hard muziek wordt afgespeeld is het eigenlijk niet mogelijk om fatsoenlijk een boodschap, laat staan een wondertje, over te brengen. Daarom stel ik eigenlijk altijd de vraag of een verstaanbaar gesprek tot de mogelijkheden behoort…begrijp me niet verkeerd, een gezellig feestje met muziek vind ik ook gezellig maar is het wel een goed idee om daarbij een goochelaar te laten rondlopen?

In de loop der jaren heb ik verschillende technieken ontdekt om in bepaalde omstandigheden toch fatsoenlijk mijn werk te kunnen doen en eigenlijk lukt het altijd om mijn act uit te voeren…maar ideaal is het natuurlijk niet!

In één van de volgende artikelen ga ik verder in op de één van de andere genoemde elementen die nodig zijn bij een goede magic-act!

Voor nu laat ik u achter met een mooie quote van Karl Germain

“Magic is the only honest profession. A magician promises to deceive you and he does.”
Karl Germain

Optredens op zijn naam
0 +
Vakprijzen gewonnen
0
Jaar ervaring
0 +
Verschillende landen
0
Meer informatie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zij gingen jou voor

Wat anderen zeggen