Vaak hoor ik tijdens één van mijn optredens: “jij bent snel!” of “het moet wel heel vlug gaan!” nog een variant is “jij hebt snelle vingers!”. Om eerlijk te zijn, het klopt, ik heb mezelf de afgelopen 15 jaar getraind in vingervlugheid. Maar wat is dat nou eigenlijk?
Wat is vingervlugheid?
Van Dale noemt het:
vin·ger·vlug (bijvoeglijk naamwoord)
Vlug met de vingers
Daar komt het eigenlijk wel op neer ja, vlug zijn met de vingers, maar waar komt erbij kijken…en hoe komt het dat we met het blote oog de vingervlugge handelingen niet kunnen zien?
In dit artikel onderscheiden we twee typen vingervlugheid, te weten:
Onzichtbaar vingervlug <> Zichtbaar vingervlug
Een goochelaar houdt zicht vaak bezig met de onzichtbare variant, waarbij een object zoals een kaart of munt verdwijnt, met behulp van vingervlugheid, zonder dat u als publiek daar ook maar iets van ziet.
Een voorbeeld van zichtbaar vingervlug is bijvoorbeeld een gitarist, een pianist of een violist, heb je die vingers wel eens zien bewegen? Dat gaat écht snel! Vaak denkt men dat een goochelaar nog sneller moet zijn, ze zien immers niet hoe een truc werkt. Helaas moet ik u teleurstellen want niets is minder waar! Uiteraard zijn er trucs en technieken waarbij vingervlugheid noodzakelijk is maar wij gebruiken meerdere technieken om een handeling onzichtbaar te maken…denk hierbij aan:
- Gezichtsbedrog
- Communicatie
- Psychologie
- Afleiding
- Vingervlugheid
Het gebruik van meerdere lagen van deceptie maken een truc of illusie tot een wonder i.p.v. een puzzel! Het is dus niet alleen maar snelheid, het is ook wat je zegt en hoe je iets zegt.
Alstublieft
Iedereen kent ze wel, ze staan in de stad en geven u met een vriendelijk gezicht een folder, soms een krant of een ander reclameartikel, echter altijd met een promotionele reden…toch zijn we sterk geneigd om aan te pakken wat ons aan wordt gereikt. We zijn voor dit soort principes langzaam immuun aan het raken omdat we inmiddels geconditioneerd zijn op deze technieken toch kan het nog altijd werken, daar zul je dan vooraf wel iets voor moeten doen, of eigenlijk voor elkaar moeten krijgen.
Wanneer het publiek mij een aardige kerel vindt is het veel makkelijker om iets voor elkaar te krijgen…met andere woorden, (niet alleen) als goochelaar probeer ik ervoor te zorgen dat mijn publiek mij een sympathieke vent vindt. Toch zijn er goochelaars genoeg die zo nu en dan hun publiek uitdagen, jammer als je het mij vraagt want op deze manier krijg je een sfeer waarin het publiek de goochelaar wil ontmaskeren. Het is in mijn ogen veel mooier om samen met het publiek iets moois neer te zetten, ik merk ook dat het publiek er dan ook meer van wil genieten in plaats van mij te willen ontmaskeren.
In het volgende artikel van deze reeks gaan we in op de communicatie die ik gebruik tijdens mijn shows voor bedrijven en particulieren.